FORGOT YOUR DETAILS?

Изкуството да се възпитава чрез методите на Валдорфската педагогика с Юлияна Янкова

by / вторник, 10 октомври 2017 / Published in Week of Inspiration

Поредна вдъхновяваща среща в „Седмица на Вдъхновението – Week of Inspiration`2017“
на 19 ноември (неделя) от 14:00 часа
ни очаква с Юлияна Янкова и нейната тема „Изкуството да се възпитава чрез методите на Валдорфската педагогика“

Какво ме вдъхновява?
„Вдъхновяват ме децата – да наблюдавам начина им на игра, да слушам разговорите им, които разкриват тяхната малка мъдра вселена, да изследваме природата заедно, да споделям чудото „Валдорф“ и как точно това работи с родители и възрастни, да творя с ръце и дух. Да се радвам на живота и да дишам с пълни гърди в пряк и преносен смисъл.“

 

Юлияна Янкова е завършила тригодишно обучение по валдорфска педагогика  към Холандския колеж „Хеликон“. Вече повече от 4 години води валдорфски вечери за родители с артистичния псевдоним Люли Юли. От 2014 г. е част от екип, който организира детски валдорфски празници за деца в къщата за четящи хлапета „Приказка без край“.
Завършила е „Българска филология“ с педагогически профил и магистратура по „Предучилищна педагогика“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.
От 2016 г. Юлияна Янкова е педагог предучилищна група в първото валдорфско училище в София „Професор Николай Райнов“.

На 19 ноември (неделя) от 14:00 часа в срещата с Юлияна ще може да научите повече за „изкуството да се възпитава“. „Най висшето ни усилие трябва да бъде в развиване на свободни човешки същества, които са способни да създават цел и насока на живота си.“ – Д-р Рудолф Щайнер, създател на Валдорфската педагогика

Да бъдеш родител е най-голямото предизвикателство за всеки един от нас. В основата на взаимоотношенията родител – дете стоят любовта, любопитството към света на другия, споделянето и доверието.

Едно от предимствата на валдорфската педагогика е, че децата, които се възпитават по този начин, развиват всичките си сетива и цялата своя същност – ум, чувства, воля. В процеса на обучение се работи с всяка една от трите части на човека – тяло, сърце и дух или на физическо, емоционално и духовно равнище. Главният урок и учебният процес са подчинени на това правило – да се отчита троичността на човека, а не само интелекта, както е днес в повечето държавни и частни училища, чиито стремеж е детето колкото се може по-бързо да се научи да чете и да пише, по-бързо да се изучи, за да може да бъде вкарано в матрицата на ежедневието.
Валдорфската педагогика е обратното на всичко шаблонно и рутинно. Основното правило за валдорфския учител е да помогне на детето да даде на света това, с което се е родило – да открие и да развие неговата истинска същност и талант. Валдорфският педагог знае много добре, че децата не са еднакви, че трябва да ги наблюдава съзнателно и обстойно, че трябва да работи с четирите темперамента и да предвиди урока си така, че той да достигне до всяко дете, а не докато на 5 или 10 деца им е интересно, други 4 да стоят безучастно или да се занимават с нещо друго, защото им е скучно. Това поставя много високо летвата за учителя, който трябва да развива и надгражда себе си постоянно. Защото тази работа става начин на живот, част от живота ти , тя е много повече от професия, тя е начин за изява и раздаване на самата твоя същност.
Ето защо отговорността на учителя е огромна. Той не е е там заради програмите, заплатата, директора или някакви други егоистични подбуди, а заради децата и това е основното, което трябва да го мотивира да бъде учител.

Как детето учи чрез методите на Валдорфската педагогика?
* Чрез подражание – до 7-та година. Ролята на приказката и хоровода в детската градина – демонстриране с доброволци от публиката, които споделят преживяното.
* Чрез преживяване – до 14-та година. Усвояване на граматиката на родния език, учене на таблицата за умножение, непрекъсната връзка с изкуството – демонстриране с доброволци от публиката.
* Чрез интелектуалното осмисляне – до 21-та година. Посаждането на идеали и пряко участие в социалния и икономическия живот – представяне на снимки от презентация.
Естествени материали присъстват във всички възрасти. Докато растат, децата учат от истинския живот и се подготвят за него.

Научете повече на: http://www.zdravnitza.com/

Очакваме Ви да си подарим прекрасно и полезно време ЗАЕДНО!!!

logo (1)Място на провеждане:
ул. Иван Перпелиев № 5 
Пловдивски Културен Институт
За информация: 032/664433 или 0884 777 050 – Рецепция ПКИ

Print Friendly, PDF & Email

Вашият коментар

TOP