FORGOT YOUR DETAILS?

Изложба фотография “НеБългарите” гостува в Пловдив от 10 август

by / понеделник, 03 август 2015 / Published in Култура, Минали събития

Скъпи приятели, каним ви с удоволствие да се насладите на пътуващата Изложба фотография “НеБългарите”, реализирана от Фондация Free Speech International в партньорство с “Мулти култи колектив”.

Изложбата ще бъде открита на 10 август 2015 (понеделник) от 11:00 часа в Пловдивски Културен Институт и ще остане на разположение на пловдивчани до 14 август (петък).

Според Евростат през 2013 г. в България живеят около 42 000 чужденци. Много от тях са добре интегрирани – имат професии или бизнес, преподават или се учат, пристигнали са в страната заради българските си съпруги или съпрузи или идват за през лятото, защото имат тук свой “втори дом”. През последните няколко години България се превърна и във входен пункт за търсещи убежище, напуснали родните си домове по политически причини или поради война. През 2014 г. приблизително 11 000 души са потърсили закрила в страната, като повече от половината са получили бежански или хуманитарен статут.

Напливът от търсещи убежище, съчетан със сложната икономическа и политическа обстановка в България, даде нов тласък на езика на омразата към всеки, възприеман като “различен” и “чужд”. Някои чужденци се оказаха в окото на буря от популизъм, ксенофобия и стереотипизиране, създадена и раздухвана от политици и медии.

Проектът “НеБългарите” на Фондация Free Speech International в партньорство с “Мулти култи колектив” адресира тези проблеми чрез образите и човешките истории на обикновени чужденци, които живеят в България, и задава въпроса: Кои са всъщност хората, върху които с лекота се лепят стереотипи? Хора, родени на хиляди километри оттук, са поставени във визуален български контекст, който отразява тяхното положение на едновременно външни и вътрешни спрямо България. Интервютата с тях, събрани в специален каталог, разкриват техните лични истории, радости, драми и лични открития в България.
Образите и мненията на чужденците в България неминуемо засягат и идентичността на самите българи.

Какво означава да си българин? Какво може да те направи такъв, ако майка ти и баща ти не са били родени тук – и ако цветът на кожата и формата на очите ти е различна?

Това се невинни, но и учудващо трудни въпроси, които “НеБългарите” задава чрез фотография и думи. Те са в основата на дебата за това какво България е или трябва да бъде през ХХI в. За разлика от старите демокрации в Европа, където по тези теми се говори от много години, в България те са относително нови. Те все още са новина. Дебатът по тях предстои да започне.

www.multikulti.bg/unbulgarians/
Фотография: Антони Георгиев
Текст: Димана Трънкова

Print Friendly, PDF & Email

Вашият коментар

TOP

Условия за поверителност

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?