Съвременно изкуство „Фрактални светове“ – изложба на Марин Минев

Пловдивски Културен Институт представя
Съвременно изкуство  „Фрактални светове“ – Изложба на Марин Минев
от 27 декември 2019 до 31 януари 2020 година
в Арт галерията на ул. Иван Перпелиев 5

С удоволствие споделяме посланието на автора, което е достатъчно силно и магнетично, за да ви пренесе в един различен, космически свят на енергия и заряд, съвършенството на фракталната геометрия около нас и в цялата Вселената.

Какво е фрактал?

Фракта́л (лат. fractus — раздробен, счупен, разбит) — геометрична фигура, притежаваща свойството за самоподобие, т.е. съставена от няколко части, всяка от които е подобна на цялата фигура. Терминът фрактал е въведен от Бенуа Манделброт преди повече от 30 години, но и досега не е формулирано еднозначно определение. Ключовото свойство, характеризиращо фрактал, е самоподобието. Затова фракталът може да се определи като геометрична фигура, в която един и същи фрагмент се повтаря при всяко намаление на мащаба.

Фракталното изкуство е едно от направленията на цифровото изкуство, което се отнася към новите медии и модерния свят. Създадено е с помощта на програмен продукт, основан на математически алгоритъм за визуални  изображения на обектите. Уникален вид съвременно изкуство, което не се нуждае от бои и четки. Всичко е по-просто и по-сложно едновременно. Неговите почитатели се увеличават все повече и повече, търсейки отговори за сътворението и кои сме ние.

 Марин Минев споделя:

„Целта на моето изкуство е да послужи като катализатор на човешката душа за достигането на просветлено осъзнаване за нейната истинска духовна, неограничена и безсмъртна същност. По начина, по който моите картини биват създавани въз основа на фрактални математически алгоритми, те отразяват фракталния език на сътворение, който придава облика на нашия материален свят и световете отвъд него, и този език може да бъде лесно наблюдаван в естествени форми от природата като черупките на морските създания от рода Наутилус, карфиола „Романеско“, перата на пауните, клоните и листата на дърветата, шишарките, снежинките, морския таралеж, растенията Алое, кактусите, облаците, водопадите, спиралните галактики, биополимерите на ДНК и много други. Както е горе, така е и долу. Както е отвътре, така е и отвън. Чрез тихото и спокойно съзерцаване на природните красоти, ние може да достигнем до дълбоката осъзнатост, че фракталният принцип на себеподобие, повтарящ се в безкрайни мащаби, намеква за универсална връзка и единство между всички и всичко, и това единство стои в основата на вярата от най-древни времена, че човек държи Ключовете към Вселената в самия Себе Си.“

Образование:
Академия за изящни изкуства – Accademia di Belle Arti di Brera – Милано, Италия

 Потопете се в необятния свят на фракталното изкуство и магията на сътворението!

Място на провеждане:
ул. Иван Перпелиев № 5 
Пловдивски Културен Институт
За информация: 032/664433 или 0884 777 050 – Рецепция ПКИ
Facebook: Пловдивски Културен Институт

Пловдивски Културен Институт – НАЙ-ДОБРОТО от НАЙ-ДОБРИТЕ в сърцето на града!