Изложба-графика и живопис „Цветя и руни“ на Николай Стайковски

Пловдивски Културен Институт представя
Николай Стайковски
с Изложба-графика и живопис „Цветя и руни“
от 11 май до 19 юни 2019
в Арт галерията на ул. Иван Перпелиев 5

Николай Стайковски е роден на 11 май 1956 г. в Плевен. Завършва Художествената гимназия в София, след което следва в Академията за изящни изкуства във Варшава, Полша при проф. А. Руджински, проф. Х. Хростовска и проф. Е. Марковски.
Образованието му е прекъснато от комунистическия режим в България по политически причини. През 1982 – 1983 г. учи живопис при проф. Св. Русев, а през 1987 г. завършва НХА в София (графика) при проф. Г. Симеонов. През 1999- 2001 г. е на следдипломна специализация в Академията за изящни изкуства във Варшава при проф. Р. Стрент като стипендиант на полското правителство, а през 2001 – 2002 г. – в Радомската политехника, катедра „Изкуство“ при проф. К. Визнер.
Член е на СБХ от 1994 г., на Ротари клуб – Плевен до 1998, после – РК-Троян, на Агенция ИЗА-Арт от 1998 и др. Участва в много национални и международни изложби. Над 50 са индивидуалните му вернисажи (графика, живопис, пластика, хепънинг) в България, Полша, Русия, Австрия, Словакия и др. Лауреат е на награди, в т.ч. Втора награда на конкурса „Графика Варшавска“ – 1999 г. и специална награда на Съюза на полските художници – 2000 г.
Негови творби се намират в НХГ, СГХГ, ХГ „И. Бешков“, Исторически музей – Плевен и др., както и в частни колекции у нас и в Европа

Тъй като това е втората ми изява в Пловдив с графика и първа – с живопис, в желанието си да покажа по-широк тематичен обхват, творбите са доста разнообразни, споделя авторът. Най-новите картини от цикъл „Цветя и руни“ представляват много нежни натюрморти с цветя, като символите присъстват по-дискретно. Ето някои от руническите и символни пожелания: „Любов и Благополучие“, „Щастие“, Здраве и светлина“ , „Истина и Закрила“,“На добър път“ и др. Основната идея в този неосимволизъм е картината да бъде не само предмет на красотата, на изкуството, а също- предмет на силата, носител на древни символи, които са в състояние да променят човешката съдба. Тази магическа практика е използвана хиляди години от нашите деди. В картините от цикъл „Рунически послания“,които са по-декоративно–абстрактни символните пожелания са още по-директни, като в някои картини е изписано с руни и името на личността, а както знаем, символното значение на знаците ,с които е изписано то, до голяма степен определя това, което се е случвало или ще се случва с човека.

Живописното изграждане е фактурно, структуристично, със специфична цветност. Фактурни са и картините от цикъл „Тракийска лоза“, отразяващи митологията на нашите предци – древните траки. В „Небесният конник“ виждаме Богът -Херой /Богът- Син/ в царски доспехи, олицетворяващ човека, тръгнал по пътя на духовно развитие.

Още по назад във времето ни връщат графиките и платната, инспирирани от холистичното и първичното в културата на неолита и халколита по нашите земи. Изключително разнообразни и богати са тези творби, не само като тематика и символно значение, а и като изразни средства и техника, като професионализъм.

Откриване на Изложба „Цветя и руни“
на 11 май 2019 от 18:00 часа
Арт Галерия Пловдивски Културен Институт
ул. Иван Перпелиев 5
Заповядайте!

Последвайте събитието във Фейсбук на: Изложба-графика и живопис „Цветя и руни“ на Николай Стайковски

logo (1)

Място на провеждане:
ул. Иван Перпелиев № 5 
Пловдивски Културен Институт
За информация: 032/664433 или 0884 777 050 – Рецепция ПКИ
Facebook: Пловдивски Културен Институт

Пловдивски Културен Институт – НАЙ-ДОБРОТО от НАЙ-ДОБРИТЕ в сърцето на града!