Йога класове с Тереза Якова в Пловдивски Културен Институт

понеделник и сряда от 10:30 до 12:00 часа – Йога за бременни жени

Бременността е много специален период от живота на всяка жена и нейното семейство. Тя носи огромна радост, но и много тревоги свързани с промените, които настъпват в психиката и физиката на бъдещата майка. Целият женски организъм се подготвя да износи и роди новия живот.

Йога по време на бременността e адаптиран клас за нуждите на жената. Осъзнаване и контрол на дишането (пранаяма), леки физически упражнения и пози (асани, мудри), релаксиращи техники подготвят целия организъм по един безболезнен и грижовен начин за спокойно, леко и безпроблемно раждане, както и за бързо възстановяване в следродилния период. Йога помага да се преодолее стреса на физическо и психическо ниво; да се облекчат сутрешните неразположения през първите месеци; намалява болките в гърба и кръста, които съпътстват напредването на бременността; премахва тежестта в крайниците; извежда токсините навън от женското тяло и не на последно място, помага да се осъществи здрава, емоционална връзка между майката и бъдещото й дете.

Йога ни учи, че растящият в утробата на майката организъм е неделима част от нейното психическо и телесно състояние, и се грижи за баланса на всички нива. Здрава и спокойна жена ще роди здраво и хармонично дете. Релаксацията в края на всяка практика е от изключително значение за равновесието и цялостното спокойствие на майката.

ВАЖНО!!! За участие в класа е необходимо Потвърждение от лекуващ лекар за липса на противопоказания.

Подарете си лека и спокойна бременност с йога!

събота от 10:30 до 12:00 часа – Хатха йога

Хатха (Хата) йога представлява „азбуката” на системата йога, първото нейно необходимо стъпало. Сричката „ха” означава Слънце или жизнената енергия, праната, а „тха” Луна, символизираща умствената енергия, съзнанието. За да се получи пробуждане на по-висши нива, трябва да има съединение на тези две сили и този процес се нарича Хатха йога. Двете срички „ха“ и „тха“ произнесени заедно означават силен, могъщ.  Чрез пречистване на тялото се постига  пречистване на съзнанието, баланс на физическо, умствено и емоционално ниво и комплексно самоусъвършенстване на личността. Това води до баланс между емоции, чувства, действия, мисли като хармонизира ум, тяло и дух, което всъщност е значението на йога (Yug).

Нашият организъм е сложна енергийна система. Жизнената енергия, която контролира всичко в нашето тяло се нарича Прана. Когато всички видове Прана протичат правилно и безпрепятствено, ние сме здрави и способни да отговорим на всички предизвикателства на съвременния начин на живот. Хатха Йога включва дихателни техники (Пранаяма), които имат детоксикиращ и регенериращ ефект върху всички органи и системи. Чрез Бандха (енергийни ключове) се учим да контролираме вътрешната енергия и да я насочваме в определени зони от нашето тяло, а чрез Мудра (жестове на тялото и ръцете) влияем не само на физическо, но и на психическо ниво.

Ползи от редовната практика Хатха Йога :

– заздравява мускулите, сухожилията и ставите;
– огъвкавява гръбнака, захранва гръбначно-мозъчните нерви и премахва всички видове гръбначни изкривявания;
– оказва благотворно влияние върху лумбалния дял на гръбначния стълб и облекчава дискови хернии;
– стимулира и регулира жлезите на ендокринната система;
– регулира храносмилателната и отделителната системи;
– чрез Пранаяма влияе върху сърцето и развива дейността на белите дробове, като подобрява значително състояния като астма и алергии;
– стимулира имунната система;
– въздейства активна на вегeтативната нервна система, която отговаря за отпускането и регенерацията на нашето тяло;
– успокоява и избистря ума като ни прави по-продуктивни в ежедневните задачи.

Редовното практикуване на Хатха Йога в цялото й разнообразие ни прави здрави, жизнени и уравновесени.

Тереза Якова е сертифициран преподавател по хатха йога и йога за бременни.

Открива срещата с йога спонтанно преди повече от 7 години като практика за физически комфорт и справяне с  ежедневното напрежение.  В класовете си Тереза споделя своето лично преживяване, опит и грижа. „Срещата ми с Йога беше естествена и несъзнателно търсена. За мен тя е предизвикателство, път и упорит труд. Смятам, че Йога не е в гъвкавостта и жизнеността на тялото. Те идват като естествен процес от практиката. За мен Йога е в тишината –  там, където Егото се трансформира в приемане и любов.„, споделя Тереза

Такса участие:
12 лв. – еднократно посещение

Последвайте ГРАФИКА и запазете своето място ПРЕДВАРИТЕЛНО за съответния клас или по един от изброените начини:
0884 777050 – Рецепция ПКИ
мейл: event@pki.bg
FB messenger – Пловдивски Културен Институт

ПРЕПОРЪКА: Спазвайте добра лична хигиена! Грижете се за своето здраве и бъдете отговорни за здравето на другите! Ние спазваме всички условия и противоепидемични мерки за комфорта и сигурността на нашите посетители.

Ще ни откриете на:
ул. Иван Перпелиев № 5  Пловдивски Културен Институт
032/664433 или 0884 777 050 – Рецепция ПКИ
Facebook: Пловдивски Културен Институт
Instagram: plovdivculturalinstitute
YouTube: Пловдивски Културен Институт

Пловдивски Културен Институт – НАЙ-ДОБРОТО от НАЙ-ДОБРИТЕ в сърцето на града!