FORGOT YOUR DETAILS?

Организатор

Пловдивски Културен Институт
Телефон
+359884777050
E-mail
info@pki.bg
Уебсайт
https://pki.bg/
Запази място

Локация

Зала 1
ул. Иван Перпелиев 5 - Пловдивски Културен Институт +359884777050
QR Code

+359 32 66 44 33, +359 884 777 050

улица „Иван Перпелиев“ 5

info@pki.bg

Дата

26 юни 2021

Час

19:00 - 21:00

Цена

10 лв.

Танцов спектакъл „Are You Alive?“

26 юни 2021 /събота 
от 19:00 до 21:00 часа

Движенческа творба-в-процес Are You Alive? е среща на въображенията на хореографа и пърформъра Искра Иванова, културолога Светлозара Христова, саунд инженера Виктор Проданов и график дизайнера Стойчо Чакъров.  Представлението задава вечни въпроси, които обаче днес звучат с повишена трудност.
Кой съм Аз?
Какво ни прави будни?
Какво ни движи?
Накъде се движим?
Имаме ли хоризонт и посока, която обединява нашите локални, национални, континентални пътища и която ни кара да се чувстваме „живи“?
Имаме ли чувство за историческа мисия?
С тези питания са свързани изследванията на пърформанса чрез хореографски подходи и звукови пейзажи.
>>  Проектът „Разпространение на спектакъл Are You Alive?” цели да представи спектакъла, създаден в контекста на варненската независима изпълнителска сцена през 2019г. в рамките на Moving Body Festival, пред публика в седем населени места в страната в следния маршрут:

За проекта ARE YOU ALIVE ?
Танцът е начин на оцеляване. Танцуваш, движиш се, за да оцелееш. Важно е как да оцеляваме, но още по-важно е да знаем как да живеем. Много страхове произтичат от инстинктите за оцеляване и те често определят нашето поведение. Да се освободим от тези страхове е да прехвърлим значението от оцеляването към живота, което е почти задължително, особено за онези, които се окажат в “привилегировано” положение да живеят във физически безопасна / защитена среда. Ето защо считаме, че е необходимо да се предефинират съществуващите системи на етиката и моралните норми и да се разширят с принципи, които се основават по-малко на културното минало и повече на тук и сега. Чрез представлението питаме – Защо Кой съм Аз? е въпрос с повишена трудност днес.
Какво ни прави будни? Какво ни движи? Накъде се движим? Имаме ли хоризонт и посока, която обединява нашите локални, национални, континентални пътища и която ни кара да се чувстваме „живи“? Имаме ли чувство за историческа мисия? А отговорите на тези въпроси изследваме чрез хореографски подходи и звукови пейзажи.
Зрителят е поставен в плаваща, подвижна, нестабилна позиция (обикновените седалки биват заменени с топки за сядане), която сама по себе си е хореографско изпитание и визуална среда. Изборът как и дали да задвижва или да не задвижва обекта (неговото кинестетично огледало), през което той бива неминуемо осъзнат за своето собствено тяло, допринасят за въплътено съ-преживяване.

Премиера: 17 Октомври 2019 г. в рамките на MOVING BODY FESTIVAL, Варна, България
Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата и Фонд “Култура” на
Община Варна.

За екипа
Искра Проданова завършва Хореография и Педагогика във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“. Тя е практикуващ танцьор и хореограф, който усъвършенства танцовата си техника като участва и ръководи разнообразни творчески работилници в страната и чужбина. Искра е съосновател и артистичен директор на фестивала за съвременен танц и пърформанс ДВИЖЕЩО СЕ ТЯЛО. Като артист работещ в тази сфера, тя се интересува от активната роля и позиция на публиката, като създава споделено преживяване, което цели да въплъти въпросите за избора и риска – как възприемаме, преживяваме и съжителстваме в света, как това може да бъде комуникирано и преведено на сцената, чрез експресивното тяло.

Светлозара Христова е културолог, мениджър, артистичен сътрудник в различни експериментални проекти и член на комисии в сферата на съвременния танц и пърформанс. Завърша СУ „Свети Климент Охридски“ с дипломен проект на тема „Театър на духовния архетип – Театрална работилница Сфумато“. По време на следването си тя специализира актьорско майсторство в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Светлозара има трайни интереси и любопитсва в областта на съвременните сценични изкуства, сайт-спесифик арт, фотографията и поезията. Светлозара е един от основателите на RADAR Festival Beyond Music (2014) и MOVING BODY (2016) в нейния роден град Варна. За Светлозара – Движението е живот, а животът е ценност. Мисията на изкуството според нея е да ни помогне да живеем в общност.

Под псевдонима xDEx за последните 15 години стои Виктор Проданов и множество музикални проекти и колаборации, жанрови метаморфози и експерименти. В работата си той използва прости електронни инструменти и комплексни, компютърно-генерирани звуци. През последните няколко години, основните му практики се фокусират върху използването на експериментална и модифицирана електронна апаратура и инструменти.

ARE YOU ALIVE ?
Съавтор и изпълнител: Искра Проданова
Съавтор и драматург: Светлозара Христова
Съавтор и звукова среда: Виктор Проданов
Мениджър локация: Джули Хаджолян
Плакат: Стойчо Чакъров
Продължителност: 60 минути
На български език
Трейлър на проекта може да гледате тук.

За контакт:
+359 885 69 21 41
performance.room.varna@gmail.com

Повече за компанията:
W: www.movingbodyfestival.bg
F: www.facebook.com/movingbodyfestival
I: www.instagram.com/moving_body
V: https://vimeo.com/movingbodyfestival
Y: www.youtube.com/channel/UCHins-mhTgbeH66A57-D0ng
THE WAY WE MOVE MATTERS

Продължителност: 60 минути
Публика: 20 души

Такса участие: 10 лв.
Местата са ограничени! Вашето място се гарантира при заплащане на капаро.
0884 777050 – Рецепция ПКИ
E-mail: event@pki.bg
FB Page – Пловдивски Културен Институт

ПРЕПОРЪКА: Спазвайте добра лична хигиена! Грижете се за своето здраве и бъдете отговорни за здравето на другите! Ние спазваме всички условия и противоепидемични мерки за комфорта и сигурността на нашите посетители.

Ще ни откриете на:
ул. Иван Перпелиев № 5  – Пловдивски Културен Институт
Рецепция ПКИ – 032/664433 или 0884 777 050
Facebook: Пловдивски Културен Институт
Instagram: plovdiv_art_center
YouTube: Пловдивски Културен Институт

Пловдивски Културен Институт – НАЙ-ДОБРОТО от НАЙ-ДОБРИТЕ в сърцето на града!

Запази място

Запази място лв.
Налични Места: 19
The Запази място ticket is sold out. You can try another ticket or another date.
Налични Места: Неограничен брой
The ticket is sold out. You can try another ticket or another date.
Налични Места: Неограничен брой
The ticket is sold out. You can try another ticket or another date.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

TOP

Условия за поверителност

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?