FORGOT YOUR DETAILS?

Организатор

Пловдивски Културен Институт
Телефон
+359884777050
E-mail
info@pki.bg
Уебсайт
https://pki.bg/

Локация

Арт Галерия
ул. Иван Перпелиев 5 - Пловдивски Културен Институт, +359884777050
Практики
QR Code

+359 32 66 44 33, +359 884 777 050

улица „Иван Перпелиев“ 5

info@pki.bg

Дата

13 май 2023

Час

18:00 - 20:00

Цена

0 лв.

Изложба – живопис и графика „Цветя и символи“ на Николай Стайковски

Арт Галерия Пловдивски Културен Институт представя
от 13 май 2023 /събота
изложба – живопис и графика на Николай Стайковски
„Цветя и символи“

Художникът Николай Стайковски е роден на 11 май 1956 г. в Плевен. Завършва Художествената гимназия в София през 1975 г., а от 1977 до 81 г. следва в Академията за изящни изкуства във Варшава, Полша при проф. А. Руджински, проф. Х. Хростовска и проф. Е.Марковски. Образованието му е прекъснато от комунистическия режим в България за антисоциалистически убеждения… През 1982 – 83 г. учи живопис при проф. Св. Русев, а през 1987 г. завършва НХА в София /графика/ при проф. Г. Симеонов. През 1999- 2001 г. е на следдипломна специализация в Академията за изящни изкуства във Варшава при проф. Р. Стрент, като стипендиант на полското правителство, а през2001-2002 г. – в Радомската политехника, катедра изкуство при проф. К. Визнер.

Член е на СБХ от 1994 г., на Ротари клуб – Плевен до 1998,после – РК-Троян, на Агенция ИЗА-Арт от 1998 и др. Участва в много национални и международни изложби. Над 60 са индивидуалните му вернисажи /графика, живопис, пластика, хепанинг/ в България, Полша, Русия, Австрия, Словакия и др.

Лауреат е на награди, в т. ч. Втора награда на конкурса „Графика Варшавска“ – 1999 г. и специална награда на Съюза на полските художници – 2000 г.

Негови творби се намират в НХГ, СГХГ, ХГ „И. Бешков“,Исторически музей – Плевен и др., както и в частни колекции у нас и в Европа.

Голяма част от ранното му графично творчество е духовно и тематично свързана с националното културно-историческо наследство. Това е реакция на отвращение към натрапената идеология на времето и към „изкуството“ на социалистическия реализъм.
Великото минало и неговите реликви – енеолитната керамика и женски „идоли“,средновековните и възрожденски църкви и манастири, градове и крепости, герои и светци се превръщат в инспирация и творческо предизвикателство за този изключителен майстор на високо-печатната гравюра с ярък и самобитен почерк. Той ги пресъздава с изследователски трепет и преклонение към пластичните традиции, а автентичността и духовната значимост на тези „документи на времето“ са подчертани с прецизен художествено-документален подход. „За да си отговорим на въпроса „Кво вадис“– Къде отиваме, трябва да обърнем поглед към Бога, към началото на пътя и да разчетем посланията на вековете.Човечеството прекрачи второто християнско хилядолетие, но разбрахме ли къде отиваме?“ – пита той, с чувство за отговорност и тревога за бъдещето.

Напоследък картините му стават все по-зрели и по- символични, ярки, запомнящи се и разнообразни, с богата фактура и цвят, изпълнени със специфична маслена техника. В цикъл “Орфистази“ /храмови пози/ художникът работи с архетипни изображения на човека, прости, цялостни и емоционални, а в „Тракийска лоза“ оживява митологията на траките, нашите предци.

Oсобено характерен и значим е цикълът “Рунически послания“, където авторът използва руни /пиктограми и букви едновременно/ и други древни символи, а картините, представляващи предмети на Красотата, на изкуството, се превръщат в предмети на Силата – в талисмани или мощни енергийни програми, променящи съдбата на индивида, за да се сбъднат неговите мечти и цели, т. е. смисъла на живота му.

Авторът е затрупан с индивидуални поръчки, въпреки че той не е измислил този подход, който е традиция на дедите ни. В цикъла „Цветя и символи“ той дискретно вкарва в натюрмортите рунически символи и глаголица като често използва сребро и злато или полускъпоценни минерали.

Творчеството на Стайковски е светло и позитивно, високо професионално, разбираемо и значимо като съдържание.

Куратор на изложбата Илиян Колев

Откриване 13.05.2023 /събота/ от 18:00 ч.

Изложбата е достъпна за посетители всеки делничен ден от 16:00 до 21:00 часа, събота и неделя – от 10:00 до 17:00 часа.

Ще ни откриете на:
ул. Иван Перпелиев № 5  – Пловдивски Културен Институт
Рецепция ПКИ – 032/664433 или 0884 777 050
Facebook: Пловдивски Културен Институт
Instagram: plovdiv_art_center
YouTube: Пловдивски Културен Институт

Пловдивски Културен Институт – НАЙ-ДОБРОТО от НАЙ-ДОБРИТЕ в сърцето на града!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

TOP

Условия за поверителност

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?