Изложба „Цвят и стомана“ на Тома Ненов и Уляна Ненова – Тодоро

Скъпи любители на изкуството,
отправяме покана към Вас по повод предстоящото откриване на
съвместна изложба „Цвят и стомана“ на Тома Ненов (скулптура) и Уляна Ненова – Тодоро (живопис)
на 21 септември 2019 (събота) от 18:00 часа  
в Арт Галерия  Пловдивски Културен Институт

Експозицията ще представи живописни платна и авангардни скулптури.
Тома Ненов  и Уляна Ненова са възпитаници на Художествената академия в София и повече от 20 години живеят и работят в Италия.

„Цвят и стомана“ е  един творчески синтез, изграден от духовната сила на цвета и  твърдата сила на неръждаемата стомана. Чрез метода на абстрактното мислене пресъздава многоизмерна композиция. Дух и материя се обединяват и изграждат  поезия на формите и пресъздават нова естетическа действителност, чрез която да изразим себе си и да опознаем по-дълбоко обкръжаващия ни прекрасен свят.

Тома Ненов е представял свои картини в редица общи и самостоятелни изложби в България, Швейцария и Италия. Преди десет години роденият в Пловдив творец се ориентира изцяло към скулптурата и от тогава има редица самостоятелни изложби и участия в общи експозиции, където излага творби от бронз и керамика. Името на Тома Ненов е добре познато в Рим, Венеция, Монте Карло, Берн и Париж.

Нетрадиционно виждане за нашата Духовна реалност; разказ за видимото и невидимото, което е в нас и около нас; вътрешни пезайжи на нашето подсъзнание; мечти за красота, мир и познание са акцентите в живописните творби на Уляна Тодоро.

„Светът е толкова прекрасен, колкото и абсурден. Да изживееш абсурда – изумителното усещане след като си го надживял – това е абсолютната хармония между материя, цвят и дух. Изкуството ми дава възможност да изразя мислите, идеите, чувствата, които нося от малка. Техниката на маслото върху хартия като пастел и акварел  ми дават вьзможност на богат артистичен изказ. Изкуството е послание, с което представяме нашето време чрез символи, цвят и форми.“, споделя авторката.

В  живописните творби  всичко е лаконично, с лъчисти и ярки цветове. Поразява простотата на пейзажа и в същото време вътрешното усещане и изживяване, асоциации и  спомени за лъчисти и прекрасни светове, успоредни на  нашия.

Творчеството на  Уляна Тодоро е високо ценено на Запад. В началото на кариерата си тя представя свои картини в София, Пловдив, Хасково и Димитровград. След идването на демокрацията през 1989 година  художничката има около 20 самостоятелни изложби в Италия и Швейцария, а също и участия в международни изложения в Париж.

Уляна Тодоро е  носителка на втора награда от общата изложба на галерия „Оно“ в Токио през 2005-та година.  Художничката продължава своите изяви и участия предимно в Европа, в Лондон Арт Галерия „Пеликан“ през 2019 г.

Заповядайте на 21 септември 2019 (събота) от 18:00 часа
в Арт Галерия Пловдивски Културен Институт!
Изложбата ще продължи до 11 октомври 2019.

Открийте събитието във Фейсбук: Изложба „Цвят и стомана“ на Тома Ненов и Уляна Ненова – Тодоро

Място на провеждане:
ул. Иван Перпелиев № 5 
Пловдивски Културен Институт
За информация: 032/664433 или 0884 777 050 – Рецепция ПКИ
Facebook: Пловдивски Културен Институт

Пловдивски Културен Институт – НАЙ-ДОБРОТО от НАЙ-ДОБРИТЕ в сърцето на града!