FORGOT YOUR DETAILS?

Петър Стоянов- Дарковски открива 13-та си самостоятелна изложба „ПАМЕТ”

by / сряда, 22 юни 2016 / Published in Култура

Пловдивският културен институт става домакин да 13-тата самостоятелна изложба на видинския творец Петър Стоянов- Дарковски. Официалното откриване e на 25 юни от 18:00 часа.

Стоянов е автор със завидна творческа биография, който в последните години активно заявява арт присъствие далеч извън ареала на града, в който твори и живее – Видин.

Освен, че е член на СБХ, вече е пълноправно вписан в творческата карта на художническите гилдии в Плевен и Пловдив. Неговият ярък талант е ангажирал и впечатлявал ценителите в 12 самостоятелни изложби, в редица участия в сборни експозиции и 1 международна изложба.

Посетителите на изложбата ще имат възможност да се насладят на творбите му от последните 3-4 години, всички носещи духа на майсторската виртуозност и творчески заряд на художника.

ПАМЕТ е експозиция- покана за споделено пътуване сред творческите търсения на Петър  Стоянов. Маслото е любимото средство, с което художникът създава светове изпълнени с многопластови разкази, в които вплита етно мотиви.

Те  притчово водят зрителя  към едно пътуване в паметта и незабравата.  Пращат в  миналото – малко  тъжно, носещо спомени, но и изпълнено  със светлите акценти – оптимизъм. При Петър Дарковски няма артистичен импулс без докосване до миналото, сякаш, за да ни увери, че стъпвайки на традицията, на изконното и на уникалната ни идентичност не бихме имали  бъдеще.

Именно затова той с охота се завръща в платната си към българското село, към къщата-храм.  Стоянов обича противопоставянията и умело праща зрителя ту към тъмните дебри на размислите, ту към светлите петна върху платната си, от които струи оптимистична импресия. Прави го искрено, с порива на творец, който не просто рисува, а демонстрира  живост и постоянно развитие в този толкова интимен диалог  между автор и платно.

Със сигурност 13-та му изложба няма да е фатална, а ще е пътуване сред ПАМЕТТА. Там където има разказ за живота, за онзи искрен поглед ОТ и ЗА нещата. Онези неща, които често задъхани не осъзнаваме, забравяме да усетим и изразим – добротата и любовта.

Повече за изложбата на Петър Стоянов-Дарковски, можете да намерите ТУК

Print Friendly, PDF & Email

Вашият коментар

TOP

Условия за поверителност

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?