Доайенът на пловдивските художници Иван Поповски с нова изложба в Пловдивски културен институт

Доайенът на пловдивските художници Иван Поповски-Джовани представя своя изложба в Пловдивски културен институт.

Изложбата е на разпложение на всички ценители на изкуството
от 4 юни до 24 юни 2016 год.

Посетителите на Пловдивски културен институт ще имат възможност да се насладят на 25 невероятни морски пейзажа. Именно морето безкрайните настроения на своя свят заема сериозно място в творчеството на художника.

Иван Стефанов Поповски е роден през 1925г. в България. Завършва Художествената Академия в София със специалност живопис при проф. Илия Петров и проф. П. Панайотов. Негови учители са били още Бруно Кордати и Иван Христов. Член е на СБХ от 1960г. Живее и работи в Пловдив като е дългогодишен преподавател по изобразително изкуство. Преподавал е на няколко поколения. много от учениците му днес са известни художници, архитекти и изкуствоведи, кат Васил Стоев, Тодор Шекерджиев, Красимир Линков и др.

Поповски работи в областта на композицията, портрета, пейзажа и натюрморта и участва във всички регионални и национални изложби, както и в редица международни – в Букурещ, Будапеща, Истанбул, Лондон, Анкара, Москва и много други.

Негови творби са притежание на Националната Художествена Галерия, на Градските Художествени галерии в Пловдив, Плевен, Смолян, Пазарджик, Силистра, а съшо и на частни колекционери в България, САЩ, Канада, Италия, Франция, Испания, Норвегия, Холандия, Унгария и Гърция.

Иван Поповски е носител на ордени I-ва и II-ра степен „Кирил и Методий“, като художник, Втора награда-живопис на Национална изложба на учителите и Награда „Пловдив“ 2001г. за изобразително изкуство.