FORGOT YOUR DETAILS?

Организатор

Пловдивски Културен Институт
Телефон
+359884777050
E-mail
info@pki.bg
Уебсайт
https://pki.bg/

Локация

Арт Галерия
ул. Иван Перпелиев 5 - Пловдивски Културен Институт, +359884777050
Практики
QR Code

+359 32 66 44 33, +359 884 777 050

улица „Иван Перпелиев“ 5

info@pki.bg

Дата

11 февр. 2023

Час

18:00 - 20:00

Цена

0 лв.

Исландско-родопски послания – изложба на Елица Гигова

Арт Галерия Пловдивски Културен Институт представя
от 11 февруари 2023
изложба на Елица Гигова
Исландско-родопски послания

Първата част от изложбата се състои от живописни картини, създадени след едно пътешествие към северния Атлантически океан до най-големия остров в света, възникнал изцяло в резултат на вулканична дейност – Исландия.

В експресивно-абстрактните творби се откриват сюжети от скалистия бряг на острова, който среща едновременно контраста от лед и лава в съчетание с нюансите на Северното сияние, неудържимия леден вятър, пърхането от крила на птици и силата на любовта. В картините са комбинирани акрилна, колажна и техника „Ебру“ /рисуване върху вода/.

Втората част от картини ни връща на юг към България и по-конкретно към родната за художничката Родопа планина. Завръщането към бащиното огнище след всяко далечно пътуване дава сили и енергия за осъществяване на новите цели на твореца-пътешественик.
Тук техниката е предимно акрилна, сюжетите са свързани с мекотата на планината, цветовете с топлината и пъстротата на родопската душа.

Третата част пресъздава два обичая. Българските мартеници се преплитат с исландското окичено дърво с вълнени конци. /Наблюдаван от художничката в църквата Халгримур в началото на април 2022 г./. Предците и на двата народа са завещали символи и знаци за здраве, обич и късмет в съчетание с вяра и надежда.

Като част от изложбата в Арт галерия ПКИ може да се видят пана и мартеници, изработени от художничката от жива вълна, родопски чанове и амулети с послания от предците й: мисли от Николай Хайтов и стихове от Никола Гигов.

Всеки гост може да завърже конец на дряново клонче с лично послание, за да допълни нещо свое към обичаите на двата народа.

Елица Николова Гигова е родена в гр. Смолян през 1971 г. През 1990 г. завършва ССХУ за ПИ в гр. Смолян – „Художествена тъкан”, а през 1995 г. – ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”-„Живопис”. Специализира „Композиция в живописта“ при проф. Н. Русчуклиев. В момента е учител в СУ „Св. П. Евтимий“ и преподавател към ПУ „Паисий Хилендарски“. Работи с изявени ученици и студенти, като от 2012 г. създава извънучилищни форми по изобразително изкуство, като изнася цялото обучение извън кабинетите – сред природата, в галерии и музеи, в НБ „Иван Вазов“, в занаятчийски работилници. Организира пленери на ученици и студенти в Пловдив, Смолян, Созопол, Париж, Рим, Берлин, Венеция, Будапеща и др. През 2015 г. представя съвместна изложба в Българското посолство в Париж на свои живописни и текстилни творби, както и рисунки и декори към спектакъла „Орфей и Евридика“, по сценарий на поета и орфеист Никола Гигов, сътворени от нейни ученици и студенти. През 2016 и 2017 г. представя съвместни изложби в училище „Асен и Илия Пейкови“, в Българския културен център в Рим, изложба и пърформънс в Берлин и изложба в българското училище „Звънче“ в Лондон.
Има над 30 самостоятелни изложби в България и чужбина, участия в национални и международни пленери и изложби.

Удостоена е с награда на Фондация „Отворено общество” за живопис, 1994 г., награда за живопис на община Велико Търново на Националната изложба на учителите художници, 2012 г., награда на библиотека „Паисий Хилендарски”, гр. Асеновград за активна творческа дейност в областта на живописта, карикатурата и пленерното рисуване и партньорство в популяризиране на културното наследство на Николай Хайтов и Борис Димовски, 2013 г., Първа национална награда за изобразително изкуство в конкурса „Мадан-кътче от Рая” – 2016 г., награда за висок професионализъм и заслуги за издигане престижа на СУ „Св. Патриарх Евтимий“ – 2016 г. Награда „Читател на годината“ връчена на 12.6.2018 г. от директора на НБ „Иван Вазов“, национална награда за есе: „Най-важният урок“, връчена от президента Румен Радев – 2019 г.
Включена е в личностна енциклопедия, том 2 „Изявени пловдивчани“, Пловдив, 2019 г. за творческите и търсения; за създаване на извънкласни форми и организиране на пленери с ученици и студенти в България и чужбина под мотото „Да съхраним и претворим духовното богатство на България“.
През 2019 г. печели проект по национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“ в модул „Културните институции като образователна среда“, а през 2020 г. е номинирана от община Пловдив за следващия национален етап в конкурса „Иноватори в образованието“, за учителите, които вдъхновяват.

Придобива званието „Доктор“ през 2020 г. в сферата на педагогика на обучението по изобразително изкуство към пловдивския университет.
През 2021 г. е удостоена с награда от фондация „Помогни на нуждаещите се“, връчена в община Пловдив за принос в изкуството и образованието. Представя юбилейна изложба на тема „Престилката“ в галерията на София прес към СБХ.
През 2022 г. Представя изложба в Белгия и разказва легендата за българската мартеница в българското посолство в Брюксел. Посетила е 44 страни в Европа, Азия, Северна и Южна Америка.
Член е на СБХ /съюз на българските художници/, Асоциация „Паралел 43“ в Рим , Съюза на учените в България и НЗК /националната занаятчийска камара/.

Куратор на изложбата Илиян Колев

Откриване 11.02.2023 /събота/ от 18:00 ч.

Изложбата е достъпна за посетители всеки делничен ден от 16:00 до 21:00 часа, събота и неделя – от 10:00 до 17:00 часа.

Ще ни откриете на:
ул. Иван Перпелиев № 5  – Пловдивски Културен Институт
Рецепция ПКИ – 032/664433 или 0884 777 050
Facebook: Пловдивски Културен Институт
Instagram: plovdiv_art_center
YouTube: Пловдивски Културен Институт

Пловдивски Културен Институт – НАЙ-ДОБРОТО от НАЙ-ДОБРИТЕ в сърцето на града!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

TOP

Условия за поверителност

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?