FORGOT YOUR DETAILS?

Организатор

Пловдивски Културен Институт
Телефон
+359884777050
E-mail
info@pki.bg
Уебсайт
https://pki.bg/

Локация

Арт Галерия
ул. Иван Перпелиев 5 - Пловдивски Културен Институт, +359884777050
Практики
QR Code

+359 32 66 44 33, +359 884 777 050

улица „Иван Перпелиев“ 5

info@pki.bg

Дата

26 ное. 2022

Час

18:00 - 20:00

Цена

0 лв.

ФИГУРИ – изложба-живопис на Лили Кючукова

Арт Галерия Пловдивски Културен Институт представя
от 26 ноември 2022
изложба-живопис ФИГУРИ
на Лили Кючукова

Творбите на Лили Кючукова са фокусирани към жената, към нейното интимно пространство, чувства и емоции. Вдъхновена и повлияна в творчеството си от наблюдения и впечатления във всекидневни ситуации, съпреживени  и отразени в картините й.  „Някои от моите картини са вдъхновени от един видян случайно поглед и жест на ръка, поставен на хълбока на жена…“, споделя авторката.

Картини, които искаме да притежаваме. Наслаждаваме се на изключително интимна тема и фин колорит, създадени като че ли специално за нас.
В плен сме на един образ и не можем да го напуснем – образът на жената. Цялата история на изкуството е изпълнена с тази тема – жената-майка, жената-любовница, жената – героиня, жената – символ на красота и съвършенство … Художници като Тулуз Лотрек и Паскин изтъкнаха в него личното, противоречивото, интимното и скритото зад „голямата естетика“ в своята простота и всекидневност, съдържание.

Важността на това виждане идва от идеята, че следвайки природата, драматично осъзнаваме, че всъщност само вървим покрай формата, чрез която я наблюдаваме. Виждаме очевидното и баналното, а съдържателното ни убягва.

Лили Кючукова  създава галерия от женски образи, които носят  специалната атмосфера в себе си. Те не са на определено място, те са самото място – Париж, Амстердам или безименни улици, кафенета и будоари, където и да е  по света. Лили просто представя нещата пред нас, тя не обяснява, тя не оценява, не казва „това е много впечатляващо“. Всичко е на показ, естествено, лишено от табута, така както си позволяваме да надникнем в огледалото, играейки вечната си роля само за себе си. Това изкуство може да бъде разбрано, когато човек го открие като видение в щрих, цвят и безкрайно чувствени форми.“ – Красимир Линков

Упорито и последователно през годините Лили Кючукова рисува само жени. Жени, зареяни някъде в далечния им спомен, жени миражи и видения, жени от витрините на Амстердам, жени от будоара или от кафенетата на Париж, жени в мечтание. Част от тях са потопени в монохромен интериор, пронизван на места от черно или червено бюстие, от черни или червени чорапи и червени коси, а други – в снежнобели бюстиета се открояват на червен фон, трети са представени като модели, при които белотата на тялото и гарвановочерната коса изпъкват на експресивен синьо-карминен фон. Всички те са в състояние на очакване и нега, далеч от днешните представи за дръзките и безпардонни, разголени докрай хищни жени. 
Жените на Лили Кючукова са някак си непредвидими и загадъчни, достъпни и далечни, напомнящи по-скоро идеала за жена от края на ХIХ  и първата половина на ХХ век – времето, в което те са умеели да се насладят на живота. Така нейните чувствени и изтънчени жени „ни връщат към грацията на „ар феминен“, на лиричния и очарователен стил на „ар деко“, погълнат от първите години на Втората световна война“, както отбелязва Робер Фажон по повод изложбата й преди години в Нанси. 
Познавам тази „живопис за жени“ на Лили от десетилетия и нейния маслен и акварелен период, сега тя използва предимно акрил и акварел, като постига със замаха на четката и обогатяването на цветовата палитра особена, омайваща атмосфера на потъналите в загадъчни интериори жени. С този похват тя подсилва еротичното излъчване и особеното състояние на нега и блаженство, останали като наследство от несъществуващата вече салонна култура на Европа от миналия век. Едни безвъзвратно изчезващ спомен за несъществуващи жени, запечатани само в платната на художници като Лили Кючукова. Тази, която не рисува мъже.“ – Аксиния Джурова

Лили Кючукова живее и твори в Пловдив. Значителна част от живота на Лили преминава във Франция – омъжена за скулптура Ален Роа.
Завършила е факултета по Изобразително изкуство „Св.Св. Кирил и Методий“ във Велико Търново. От 1991 год. е член на СБХ и картините й са представени в повече от 40 самостоятелни изложби в България и чужбина.

През 1996 год. е селекционирана с три свои акварела – миниатюри за участие в $Art Bieannal of contemporary art of miniaryres“ – Quebec, Canada.
През 2006 год.  поканена от галерия „Graphic Art Gallery“ – Сидни, Австралия представя свои картини в самостоятелна изложба. Събитието беше тържествено открито от българския посланик в Австралия – г-н Любомир Тодоров.

От 1998 до 2013 год. тя експонира във Франция, Холандия, Швейцария заедно със своя съпруг – известния френски художник-сценограф Ален Роа, автор на многобройни декори и костюми в театрите във Франция, а също и в чужбина.

Картините й са част от колекциите на ГХГ София, ГХГ Пловдив, частни колекции в страната и чужбина – Франция, Холандия, Америка, Италия, Германия, Швейцария, Австралия, Австрия, Белгия, Англия, Люксембург.

Куратор на изложбата – Илиян Колев

Откриване 26.11.2022 /събота/ от 18:00 ч.

Изложбата е достъпна за посетители всеки делничен ден от 16:00 до 21:00 часа, събота и неделя – от 10:00 до 17:00 часа.

Ще ни откриете на:
ул. Иван Перпелиев № 5  – Пловдивски Културен Институт
Рецепция ПКИ – 032/664433 или 0884 777 050
Facebook: Пловдивски Културен Институт
Instagram: plovdiv_art_center
YouTube: Пловдивски Културен Институт

Пловдивски Културен Институт – НАЙ-ДОБРОТО от НАЙ-ДОБРИТЕ в сърцето на града!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

TOP

Условия за поверителност

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?