FORGOT YOUR DETAILS?

Организатор

Пловдивски Културен Институт
Телефон
+359884777050
E-mail
info@pki.bg
Уебсайт
https://pki.bg/

Локация

Арт Галерия
ул. Иван Перпелиев 5 - Пловдивски Културен Институт, +359884777050
Практики
QR Code

+359 32 66 44 33, +359 884 777 050

улица „Иван Перпелиев“ 5

info@pki.bg

Дата

17 сеп. 2022

Час

18:00 - 20:00

Цена

0 лв.

ПОСВЕЩЕНИЕ- изложба-живопис на Нина Поповска – Пишинова и Мичо Димитров

Арт Галерия Пловдивски Културен Институт представя
от 17 септември до 21 октомври 2022
изложба-живопис ПОСВЕЩЕНИЕ
на Нина Поповска – Пишинова и Мичо Димитров

Изкуството е среща и преживявания,  които оживяват в цветове и спомени за миналото през настоящето към бъдещето.
Изложбата Посвещение е в памет на известните пловдивски художници Иван /Джовани/ и Стефано Поповски. Платната на Нина Поповска – Пишинова  и на маестро Мичо Димитров са вдъхновени от любовта и срещите им с таланта на баща и син, оставили трайна следа в изкуството и сърцата на колеги, приятели и любители.

Нина Поповска – Пишинова е близка родственичка на Джовани и Стефано Поповски и наследничка на известния род Поповски от град Смолян, кв. Райково. Тя е съхранила традициите на рода, защото е родена и живяла от дете в дом, построен от богатия търговец на хаби/вълнени платове/ с Гърция -Иван Поповски в далечните години на 19 и 20 век. В този дом са съхранени за поколенията изключителни шедьоври на красота и традиции във вътрешното пространство с резбованите тавани и мусандри/ долапи, рисунък с трайни цветове по стените и красиво оформление на стълбища, калдъръмени дворове и външна архитектура.

Красотата и традициите, предадени в наследство от Поповския род, на която от дете е била свидетел Нина Поповска- Пишинова следва да бъде продължена.

Ученичка на известния пловдивски художник Любомир Самарджиев, Нина Поповска – Пишинова е и дипломиран машинен инженер от 1980 г. във ВМЕИ Варна, специалност „Технология на машиностроенето и металорежещи машини“. Дълго време работи като конструктор и технолог на инструментална екипировка. Няколко години е била и учител в механотехникум „Христо Ботев“ в гр. Смолян.

Първата й изложба на картини- живопис е в далечната 2006 г. във Виена по покана на известната журналистка там -Сашка Журков. Изложбата е съвместна, заедно с фотосите на журналистката и картините на известения художник във Виена на пощенски марки – Ханс Магрейдер на тема:“Децата-ритъмът на този свят“

По- късно следват няколко самостоятелно изложби в гр. Смолян, част от които са посветени на нейния свекър и световно известен бакърджия- медникар Никола Пишинов.

Нина Поповска- Пишинова живее повече от 40 години сред красотите, изваяни от мед – медни съдове и сувенири от човека със златни ръце и сърце – нейния свекър Никола Пишинов. Негови колекции от сувенири има в много страни по света, в това число в Мексико и Лувъра в Париж.

Авторката е родопчанка  и това се е отразило на нейното творчество. Посвещава изложбата на своите близки Иван / Джовани/  и Стефано Поповски, подали ръка по пътя на израстването й като творец и художник.

Големият български цигулар Мичо Димитров е роден в Пловдив. Започва да учи цигулка при Тодор Кацаров, а по-късно при Татяна Кръстева. На 10-годишна възраст печели I награда на Международния конкурс „Ярослав Коциан” в Чехословакия. На 16.05.1969 г. е първият му солов рецитал в зала „Култура” в Пловдив. През декември е солист на Пловдивска филхармония под диригентството на Иван Ангелов. В 1974 г. завършва Музикалното училище в Пловдив. Същата година е приет в Държавна музикална академия – София, в класа на Боян Лечев и в класа по камерна музика при проф. Владимир Аврамов, при който завършва и двегодишния майсторски клас (1978-1980). През 1980 г. Мичо Димитров е специализант на проф. Ифра Нийман в Академията „Гулдхол Скуул” в Лондон. Завършва специализацията си с най-високото отличие „CONCERT RECITEL DIPLOMA”.

По време на тригодишния си престой в Англия Мичо Димитров е хоноруван преподавател по цигулка и камерна музика в Ричмънд Колидж и активно концертира в Оксфорд, Кеймбридж, Ричмънд, Лондон. След завръщането си в България става концертмайстор на Пловдивска филхармония и хоноруван, а впоследствие щатен преподавател в АМТИИ – Пловдив (1983-1988). От 1988 г. Мичо Димитров живее и работи в Холандия. След пристигането си става водач на камерния ансамбъл АРДИС, с който концертира в страната и прави записи за холандското радио. През същата 1988 г. той вече е концертмайстор на симфоничния оркестър в Хилверсум, а от 1989 г. – един от концертмайсторите на големия филхармоничен оркестър на холандското радио в Хилверсум.

Мичо Димитров е носител на следните награди: Финалист и почетен диплом от конкурса „П. И. Чайковски” – 1978 г.; Специална награда от конкурса „Крайслер”, Виена – 1979 г.; Наградата на Фондация „Майра Хес”, Лондон – 1982 г.; Мемориалната награда „Алфред Гибсън”, Лондон – 1982 г.

В България е солист на всички големи оркестри, участва на международните фестивали „Варненско лято”, фестивала на камерната музика в Пловдив, „Европейски месец на културата” – Пловдив 1999 г.

Мичо Димитров е гастролирал в Унгария, Сърбия, Хърватско, Германия, Румъния, Полша, Армения, Чехия, Словакия, Франция, Испания, Куба, Австрия, Швейцария, и др.

В последните няколко години, в дуо с пианистката Кори Браунзейл, Мичо Димитров концертира в най-известните зали в Холандия – „Концертгебау” – Амстердам, „Де Дулен” – Ротердам, Парламента в Хага. През 2004 г. Мичо Димитров отпразнува с концерт в Пловдив 35-годишната си концертна дейност. През същата година се навършват и 30 години от сътрудничеството му с пианистката Виолета Попова.

Мичо Димитров води редовно майсторски класове в Пловдив и София.

2008 – участва в журито на Националния конкурс „Панчо Владигеров” в Шумен.

2010 – член на жури в Международния конкурс „Млади виртуози” в София.

От октомври 2010 г. е преподавател по цигулка в университета по изкуства „Фолкванг” – Есен.

2013 – Музикант на годината

2018 – носител на Златна лира

Мичо Димитров учи рисуване още в ранна детска възраст при Иван Поповски. След дълго прекъсване отново започва да рисува през март 2012 г. Има над 200 творби и 16 самостоятелни изложби.

Куратор на изложбата – Илиян Колев

Откриване 17.09.2022 /събота/ от 18:00 ч.

Изложбата е достъпна за посетители всеки делничен ден от 16:00 до 21:00 часа

Ще ни откриете на:
ул. Иван Перпелиев № 5  – Пловдивски Културен Институт
Рецепция ПКИ – 032/664433 или 0884 777 050
Facebook: Пловдивски Културен Институт
Instagram: plovdiv_art_center
YouTube: Пловдивски Културен Институт

Пловдивски Културен Институт – НАЙ-ДОБРОТО от НАЙ-ДОБРИТЕ в сърцето на града!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

TOP

Условия за поверителност

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?