Йога класове с Марияна в Пловдивски Културен Институт

>> Нов курс – Йога за НАЧИНАЕЩИ с Марияна – от 20.09.2021 – понеделник  – 18:00 – 19:00 часа 

>>> Виняса Флоу йога и Йога Нидра – вторник и четвъртък  от 14:00 до 15:30 часа  

>>> Виняса Флоу йога и Медитация – Напреднали*
– понеделник  от 19:30 до 21:00 часа
*В този клас може да участвате и Онлайн – За информация 0887110660 !!!

>>> Inside Yoga Flow – вторник от 17:30 до 19:00 часа и четвъртък* от 19:30 до 21:00 часа *В този клас може да участвате и Онлайн – За информация 0887110660 !!!

>> ИН йога  и Медитация – четвъртък от 17:30 до 19:00 часа

Курс – Йога за Начинаещи –  понеделник  – 18:00 – 19:00 часа
Начало: 20 септември 2021 
САМО с предварително записване!!!

Йога е практика на целостта и единението, храна за тялото, ума и духа.
Докосването до йога е прекрасна възможност да си подарим здравословна грижа, лично време, освобождаване от ежедневния стрес и възвръщане на цялостния баланс на всички нива.

Този клас ще ви въведе в:
– ЯМА и  НИЯМА – моралният кодекс на йога и как да прилагаме тези принципи в своето ежедневие, за да живеем в здраве и хармония със себе си и света около нас
– опознаване на различни АСАНИ (йога пози) или позиции на тялото, чрез които освобождаваме енергийните блокажи и подобряваме физическият комфорт
– ПРАНАЯМА (дихателни техники) – овладяване на техники за управление на жизнената енергия
– ШАТКАРМИ (очистителни практики)
– РЕЛАКСАЦИЯ и МЕДИТАЦИЯ

Виняса Флоу йога
– вторник и четвъртък от 14:00 часа
– Напреднали* /или Онлайн – понеделник от 19:30 часа

Виняса Флоу йога е еволюирал стил Хатха Йога, който резонира изключително добре със стила на живот на съвременния човек.  Думата „Виняса” означава „синхронизирано с дишането движение на тялото”, а думата „Флоу“ – поток. Плавност и динамика се редуват в един безкраен поток от движение и дишане, за да достигнем  до естественото ни състояниие на спокойствие и лекота. Тя е съзидателен, широкоспектърен, интелигентен стил, чрез който се изживява потока на прана енергията – универсалният извор на дъха, жизнената енергия, осъзнатата интелигентност.

Виняса Флоу йога свързва различни асани, подредени в логична последователност и ни потапя в преливащи, плавни, но стабилни движения на тялото, използвайки сигурността и дълбочината на дъха.

Редовната практика носи изключителни ползи:
– укрепва мускулите и костната структура, подобрява гъвкавостта на ставите
– тонизира, укрепва и увеличава енергията на тялото
– ускорява циркулацията на течностите в тялото, което води към цялостно вътрешно пречистване.
– повишава нивото на хемоглобина и червените кръвни клетки, които пренасят кислород към тъканите
– повишава имунитета и извежда токсините от тялото
– стабилният цикъл на вдишване и издишва успокоява ума и помага да се повиши концентрацията
– непрекъснатото движение и преливане от една поза в друга носи изключителни ползи за сърдечно-съдовата система и създава вътрешна топлина, чрез която постигаме гъвкавост и отблокиране на тялото.

Освен позитивните физически ефекти, Виняса флоу  йога намалява напрежението и натрупания стрес, подобрява общото ни емоционално състояние, помага да разгърнем своята креативност, наблюдателност, уравновесеност, които да пренесем в ежедневието си.

Нежният и плавен терапевтичен танц въвежда в динамична,  дълбока медитация, чрез която се изчистват натрапчивите мисли, тревожни състояние, носи обновление и цялостно възстановяване.

Срещата с този креативни и завладяващ стил ни помага да разпознаем личните си ограничения и да се научим как да преминем отвъд тях, да развием осъзнатост, че дъхът е отражение на живота ни, че всяко действие води към следващо, точно както леко и естествено преливаме от поза в поза с вдишване-издишване.

Виняса Флоу класовете са различни и тематични, съобразно сезона, лунните цикли и планетарно разположение. Те са еволюиращи, преливащи, трансформиращи – така, както всичко в живота и Вселената.

Inside Yoga Flow – вторник от 17:30 до 19:00 часа и четвъртък* от 19:30 до 21:00 часа
*В този клас може да участвате и Онлайн – За информация 0887110660 !!!

Inside Yoga Flow е  Виняса Флоу клас, който среща йога и вдъхновението на музиката в красив танц на диханието като форма на себеизразяване.

Имаме нужда от магия и блаженство, енергия, мит и празник в живота ни, а музиката е добър начин да съхраним много от това.“, казва Джери Гарсия.

Музиката в йога има мощно въздействие върху мозъка и нашите сетива. Високочестотната вибрация оказва влияние върху емоционалното  състояние, а от там до промяна на цялостното физическо състояние и осъзнаване.

Прана поток, движение, музика, медитация – това са пречистващи, оздравителни и трансформиращи механизми за тялото, ума и душата, фин преход към опознаване и разгръщане на духовната ни същност.

Inside Yoga Flow е  енергизираща и завладяваща практика – симбиоза на традиция и еволюция, свързаност и единение.

Тези класове са динамична медитация, чрез която се стремим да запазим ума фокусиран към настоящия момент и позитивната страна на живота си. Оставяйки се на диханието да ни води в това пътуване, повишаваме доверието към самите себе си, увеличаваме своята сила, гъвкавост и издръжливост, осъзнаваме интелигентността на тялото и потенциала, който притежаваме. Една практика, която пробужда твореца в нас, разгръща креативността и интуицията.

Inside Yoga Flow е  преживяване, което ще ви отведе отвъд границите, които съвременният свят и динамичен живот създават в мислите и вярванията ни, а от там и в телата ни.
Насладете се на време за среща със самите себе си и своя вътрешен свят. Светът и вие ще сте по-различни след това преживяване.

Класът е подходящ за опитни в йога, но всички са добре дошли!

ИН йога  и Медитация –  четвъртък  от 17:30 до 19:00 часа

Този клас е структуриран върху изпълняването на достъпни йога пози, Пранаяма и Медитация.  Цялото внимание в тази сесия е насочено към съединителната тъкан (фасцията), която е свързана директно с меридианите на тялото (енергийните канали) и стимулира енергийния поток. Интеграцията на гръбначния стълб е ключов акцент в ИН йога и цели  освобождаване на натрупано напрежение и болка, постигане на здравина и гъвкавост. В някои пози се подхожда с малко по-дълго задържане (от 3 до 5 мин.), което ни позволява да осъзнаваме и изследваме в дълбочина ставите, тъканите и мускулите, да изградим увереност, приемане и познание за тялото в постигане на баланс на всички нива.

ИН йога ни учи да дарим тялото си с внимание, да открием диханието си като лечение, да познаем една различна перспектива и проява на изобилието в нас, да развием осъзнаване към истинските ценности, постигане на дълбок вътрешен покой, приемане и благодарност.

При редовно практикуване ще забележите подобряване на мобилността на ставите и гъвкавостта в тялото, облекчение на скованост, неприятни ставни болки и блокажи в гръбначния стълб, изграждане на добра стойка и лека походка, както и положителна промяна в  цялостното ви емоционално състояние.

Практиката е подходяща за абсолютно начинаещи в йога, при двигателни проблеми, болки в гърба и ставите, но и за всички нива практикуващи. Като помощни средства се използват блокчета,  колани, болстери и др., които подпомагат укрепването и отпускането в позите. Използването на  ароматни бленди, мантри, мудри, гонг звуци, кристали и др.  превръщат практиката в дълбоко сетивно преживяване и истински дар за ума и душата.

Още ли се колебаете дали да опитате? Може би това е точно за вас?

Йога нидра е лека и приятна практика за дълбока релаксация, която спомага за освобождаване от мускулно, емоционално и умствено напрежение, за изчистване, хармонизиране и възстановяване на цялото същество. В превод означава йогийски сън, но всъщност това е практика, при която съзнанието е будно, съсредоточено и обърнато навътре към себе си. Нашето съзнание е изключително мощен инструмент, чрез който можем да подобрим физическото си и емоционално здраве, да освежим паметта, да трансформираме негативните си навици, да събудим творческия си потенциал.

Йога Нидра сесията е  чудесен завършек на рутинната ни практика, естествено средство за успокоение, отпускане и стабилизиране на тяло, ум, емоции и за посяване на нови, позитивни мисли.

Медитацията е дълбоко духовна практика, чрез която намираме вътрешен покой и баланс, постигаме по-добра концентрация и фокус на ума. Медитацията е като гмуркане в дълбокия безбрежен океан, където няма нищо друго освен красота, тишина, изобилие. Вълните на външния свят остават далече от нас и не могат да влияят на нашия избор и действия.
Динамиката и изискванията на съвременния начин на живот носят за много хора напрежение, стрес и умора. Времето никога не стига, за да свършим всичко и най-вече да се наслаждаваме на всеки миг от деня. Постоянният стрес акумулира неудовлетвореност, разочарование, гняв и перманентно недоволство. Това се отразява на физическият ни комфорт и здраве.

Медитацията може да ни даде много повече от отпускане. Чрез нея ние преминаваме отвъд ограниченията, несъвършенствата и обвързаностите.
Тя е опознаване и разбиране на собственото ни, истинско АЗ  – тишината и покоя на ума ни помагат да останем безпристрастни наблюдатели на мислите си и да се учим да трансформираме негативно към позитивно, тъмно към светло, безпокойство към покой, недоволство към благодарност, Култивирането на ума в медитация изгражда вътрешна увереност, която ни позволява да държим контрола в ежедневието си над различни ситуации, емоции и чувства, осъзнавайки насладата от това през целия ден.

Марияна Стракова е сертифициран преподавател към Световната Йога Асоциация Yoga Alliance. Води индивидуални и групови практики по Виняса Флоу йога, Ин йога, Йога Нидра, Медитации, Женски сакрален кръг.

Такса участие еднократно посещение:
12 лв. – 90 мин.

Последвайте ГРАФИКА и запазете своето място ПРЕДВАРИТЕЛНО за съответния клас или по един от изброените начини:
0884 777050 – Рецепция ПКИ
мейл: event@pki.bg
FB messenger – Пловдивски Културен Институт

ПРЕПОРЪКА: Спазвайте добра лична хигиена! Грижете се за своето здраве и бъдете отговорни за здравето на другите! Ние спазваме всички условия и противоепидемични мерки за комфорта и сигурността на нашите посетители.

Ще ни откриете на:
ул. Иван Перпелиев № 5  – Пловдивски Културен Институт
Рецепция ПКИ – 032/664433 или 0884 777 050
Facebook: Пловдивски Културен Институт
Instagram: plovdiv_art_center
YouTube: Пловдивски Културен Институт

Пловдивски Културен Институт – НАЙ-ДОБРОТО от НАЙ-ДОБРИТЕ в сърцето на града!