FORGOT YOUR DETAILS?

Живописец показва експозиция „Живот без рамкa“ в Пловдивски Културен Институт

by / петък, 12 февруари 2016 / Published in Култура

Художникът Христо Бозуков представя 21 нови картини в изложбената зала на Културния институт в Пловдив.

Експозицията „Живот без рамки“ ще бъде открита в Пловдивски културен институт на 20 февруари (събота) от 18.30 часа.

Христо Бозуков притежава техника за постигане на внушително наситен изказ в цветовете, в комбинирането им и визуализацията на посланията. Мотото, обединяващо най-новите му творби, също потвърждава спецификата на автора и неговите предпочитания към динамичната импровизация.

„Живот без рамкa“ е изложба на свободния дух – извън рамките и ограниченията на реалността. Потопени сме в море от цветове“, посочва Христо Бозуков, верен на експериментаторското си пристрастие. Доказва го и в тази експозиция, където една празна рамка ще бъде поставена символно в изложбената зала, а картините – без рамки. Независимо че художникът е напълно наясно с положителните отблясъци, които рамката придава на творбата.

Мотивът за рамката и рамките у Христо Бозуков излиза от традиционната конкретност и получава тълкуване в друг план. Противоположен на ограниченията, но и влияещ над „скритите“ пропорции в творбата.  „Не е важно да знаеш къде да спреш върху платното, а кога да спреш. Намирам времето в творбата, а то е гаранция и за времето на творбата. Битието на автора и битието на творбата може да са в различно темпо на времето, но и да взаимопроникнат. Нека обаче да не ограничаваме. Идеята е съсредоточена извън рамките…“, подчертава художникът.

През декември Христо Бозуков получи специалната награда на Дружеството на пловдивските художници за млад автор, а артбиографията му е уплътнена от десетки самостоятелни  и съавторски изложби в различни градове на страната.

„Истинското изкуство е да си различен, да надграждаш винаги, да не се вписваш в рамките на допустимото, да излизаш извън определените рамки на динамичния живот и живописта“, акцентира в обобщение авторът на експозицията „Живот без рамкa“.

Изложбата ще продължи до 20 март. Каним всички любители на изкуството да се насладят на таланта на младия автор.

Print Friendly, PDF & Email

Вашият коментар

TOP

Условия за поверителност

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?